2020-2030: la dècada de l’envelliment saludable
L’any 2002, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va promoure el concepte d’envelliment actiu i saludable com aquell procés de desenvolupament i manteniment de la capacitat funcional que permet el benestar durant la vellesa i ser capaç de continuar fent allò que cada persona vol. En aquest línia, l’any 2015 es va establir un nou marc conceptual per a l’envelliment saludable i es va centrar en el concepte de “capacitat funcional”, un concepte més ampli de salut i que va més enllà de l’absència de malalties.
Per això, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i amb l’Estratègia i Pla d’Acció Mundial per a fomentar un envelliment amb plenes garanties i capacitats, l’OMS va declarar el període 2020-2030 com la Dècada de l’Envelliment Saludable i així treballar per millorar la vida de les persones grans, les seves famílies i les comunitats on viuen.
Què és l’envelliment saludable i la capacitat funcional?
El planeta s’enfronta a un repte global per abordar l’envelliment de la població i adaptar-se a aquest canvi demogràfic. Els experts alerten que el número de persones majors de 60 anys al món es duplicarà l’any 2050. De fet, entre 2015 i 2050 la proporció de la població mundial major de 60 passarà de 900 a 2.000 milions, el que representa un augment del 12% a 22%. Per fer front a aquest canvi demogràfic un dels principals reptes és la promoció de l’envelliment saludable i la capacitat funcional de les persones grans.
La capacitat funcional es refereix a les capacitats que permeten a un persona ser i fer el que és important per a ella. Els cinc dominis claus de la capacitat funcional són: satisfer les necessitats bàsiques, aprendre, desenvolupar-se i prendre decisions, mantenir la mobilitat, establir i mantenir relacions i aportar i contribuir a la societat.
A més, viure en un entorn que dóna suport i manté la capacitat intrínseca i funcional és fonamental per a l’envelliment saludable. Quan parlem de capacitat intrínseca ens referim a a combinació de totes les capacitats físiques i mentals d’una persona i que inclouen la capacitat de caminar, pensar, veure, sentir i recordar. D’altra banda, l’entorn fa referència a les persones, les relacions, actituds i valors, les polítiques de salut i socials, els sistemes que les sustenten i els serveis que es presten.
En aquest sentit, l’OMS estableix que la salut durant la vellesa no és una qüestió d’atzar, sinó que, a banda de la influència de l’herència genètica, la major part es deu a l’entorn físic i social de la persona.
Prioritats cap a una dècada d’envelliment saludable
Per garantir l’èxit de la Dècada d’Envelliment Saludable s’han establert 10 accions concretes que marquen el camí a seguir i que requereixen de la col·laboració de molts agents clau.
- Establir una plataforma per a la innovació i el canvi. Iniciar el canvi cap a un envelliment saludable connectant persones i idees de tot el món.
- Suport als plans i accions nacionals. Els països obtenen les habilitats i les eines necessàries per crear polítiques que permetin a les persones tenir una vida llarga i saludable.
- Recopilar dades mundials sobre envelliment saludable. Mesurem i recopilem informació precisa, actualitzada i significativa sobre l’envelliment sa.
- Promoure la investigació dirigida a les necessitats actuals i futures de les persones grans. La investigació inclou i beneficia les persones grans responent preguntes importants de forma innovadora.
- Alinear els sistemes de salut amb les necessitats de les persones grans. Les persones grans obtenen l’atenció mèdica que necessiten, on i quan la necessiten.
- Sentar les bases pel desenvolupament de cures de llarga duració. La gent gran i els cuidadors reben l’atenció i el suport que necessiten per viure amb dignitat i gaudir dels seus drets humans fonamentals.
- Assegurar els recursos humans necessaris per a l’atenció integrada. Assegurar que hi ha persones capacitades per proporcionar serveis de salut de qualitat i cures a llarg termini a la gent gran.
- Emprendre una campanya global per combatre l’envelliment. Canviar la percepció sobre l’envelliment i combatre “l’edadisme”.
- Visibilitzar l’argument econòmic per a la inversió en envelliment saludable. Comprendre millor els costos i les oportunitats de l’envelliment saludable és el punt de partida per dissenyar solucions sostenibles, equitatives i eficaces.
- Desenvolupament de la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans. Les ciutats i comunitats de tot el món han de permetre que la gent gran continuï desenvolupant-se personalment i de forma autònoma.
Comentaris recents